Трюфели в България: Цени, кучета и топ истории
페이지 정보

본문

Сред най-разпространените са "белият трюфел", много миризлив италиански трюфел и "черни трюфели" от Франция. Най-добре са проучени и са с голямо стопанско значение за отглеждане два вида трюфели: черен и бял трюфел. Важно условие за отглеждане на трюфели е напояването на насаждението обилно и редовно през лятото с топла вода. Неговото отглеждане скоро ще се извършва от земеделските производители на промишлена основа. Въз основа на него трюфелите биват с бяла обвивка, напр. Всеки трюфел има свой собствен различен вкус, в зависимост от времето на растежа му, вида на корените на дърветата, върху които расте, и бактериите в него. Те си избират конкретен климат, при който се развиват и в симбиоза с корените на дървета, които им доставят необходимите за развитието им хранителни вещества. Растението-гостоприемник от своя страна доставя на трюфела органичните вещества - захари и органични киселини, които синтезира. Той е богат на ароматни вещества. От покълването на спората се образува мицел.
От този първичен мицел се образува вторичен, с който се осъществява микориза - съжителство на гъбата с корените на дървото. Микоризата образува микориза не с дървета, а с билки: слънчеви светлини и цистус. Най-добри гостоприемници за образуване на микориза с черния трюфел са видовете от род дъб: космат дъб, зимен дъб, летен дъб, пърнар. Важи за една календарна година, обясни Владислав Георгиев, зам.-директор на Държавно горско стопанство (ДГС) - Варна. Както във всеки занаят е нужно и търпение и постоянство и най-вече добре обучено куче, което да върви „по следите" на ароматната гъба. Братята Васил и Антон Багашки от Благоевград ще правят предприятие за преработка на плодове, зеленчуци и други видове храни, най-вече гъби- трюфели. Откриването им не е лесна задача - в последно време все по-често се ползват и специално обучени за търсене кучета. Мицелът прониква във вътрешните пластове на клетките на кората на корените и обхваща краищата им.
Пролетните дъждове активизират микоризата, летните осигуряват образуването на плодните тела, а есенните - узряването на същите. Върху мицела се образуват малки пъпчици (завръзи), които след време се превръщат в плодните тела.От появата на завръзите до узряването на плодните тела при черния трюфел са необходими около 4 до 8 месеца. Tuber macrosporum има черни плодни тела с участъци с ръждиви оттенъци и по-ситни плоски брадавици. Tuber mesentericum има черни плодни тела с брадавици като при T. aestivum. Tuber aestivum. Екземпляри с по-светла глеба като тези не са достигнали зрялост. Смята се, че дори Казанова се е възползвал от тези качества през целия си живот. Той се занимава с намирането на тези гъби, като за целта използва специално обучени кучета. Съществуват данни за намирането у нас на трюфел T. album в Родопите. Райони с топъл климат и равномерно разпределение на дъждовете са подходящи за развитието на трюфелите, докато райони с дълги студени периоди и слабо слънчево греене са неподходящи. Повишаването на температурата през лятото, при положение че почвата е предпазена от прегряване и е осигурена циркулация на въздуха в нея, не е опасно.
За отглеждането на трюфела от съществено значение са климатичните условия, почвата с нейния състав, наклонът и изложението на терена. В обобщение, изборът на отглеждането на лешници за производство на плодове или за трюфели трябва да зависи от редица фактори, но при впревърнете ястията си в гурме удоволствиечки случаи трябва да почива на достоверна информация. Преди засаждането на дървета се посъветвайте със специалист - агроном относно показателите на почвата и климата, подходящи за отглеждането на трюфели. Освен образуването на микориза, той се развива и в почвата. Същността на микоризата се състои в това, че със своя мицел гъбата снабдява растението гостоприемник с вода и минерални вещества, които извлича от почвата и които са трудно усвоими от нормалната коренова система. Отчитайки това, законът трябва да улесни и мотивира хората да се занимават с тази дейност, посочи Димитър Димитров. Трюфелът - тази тайнствена гъба, използвана в гурме кухнята по цял свят, е деликатес с прекрасен аромат и неповторим вкус.
- 이전글Give Me 15 Minutes, I'll Give You The Truth About Military Uniform Dream Meaning 25.06.14
- 다음글The Charm of the Gambling Den 25.06.14
댓글목록
등록된 댓글이 없습니다.